Veronica Wallgren

Skippa middagsluren
En dag förra veckan när vi var lediga vaknade Eric vid nio och var hur lyxigt som helst. Nackdelen när dom sover så länge samtidigt som man älskar att man själv har fått sova länge är att man får en liten klump i magen och undrar hur resten av dagen kommer bli. När Eric sover längre än han brukar på morgonen brukar dom "vanliga" rutinerna med mat och sovtider ändras och vad gör det egentligen? Hade det varit tidigare den veckan kanske jag inte hade tänkt så mycket på det men då var det snart dags att komma tillbaka till vardagen med jobb och förskola. Och då vill man komma in i dom vanliga rutinerna ett par dagar innan och komma ifrån semester rutinerna. 
Eric brukar sova efter lunch vid halv tolv och det visste jag ju med en gång att det inte skulle gå eftersom han sov till nio. Så testade att lägga honom i vagnen vid halv ett, han sover alltid middag i vagen ute. Men efter en halvtimmas skakande av vagnen och ett barn som bara ligger och skrattar, leker tittut och kastar nappen upp och ner gav jag upp och vi gick in och lekte. Efter en timmes lek testade jag att ge Eric välling (vilket han annars bara får på kvällen) och drack en hel flaska och jag tänkte jo men nu kommer han ju stenslockna. Jag gick upp på hans rum och la honom i sängen och gjorde den rutinen vi vanligtvis gör vid nattning. Men Eric tyckte det var helfrstligt och satt och pratade med sina gosedjur, rullade runt och kastade ur saker ur sängen gav jag upp igen. Klockan var då tre och jag tänkte att om han somnar såhär sent kommer han inte somna ikväll. Jo visst skulle han ju somna på kvällen men väldigt sent. Så jag testade något vi aldrig har gjort innan, att skippa att sova middag. En dag utan att sova middag har aldrig hänt sen Eric föddes. Så att skippa den kändes stort men man tänker ju alltid på vad som är bäst för ens barn. Vad är bäst? Att det blir en kamp över att få ett barn att sova som inte vill sova? Eller fortsätta dagen som vanligt, leka och busa och lägga Eric lite tidigare för kvällen?
Så jag körde på alternativ nummer två. Sambon jobbade kväll igår, annars dividerar man ju lite hur man ska göra men eftersom jag och Eric var själva igår var de mitt beslut. Och Eric körde på som vanligt och lekte med ett par pauser där vi satte oss i soffan och varvade ner, läste bok och tittade på babblarna. Jag trodde ett tag att Eric skulle somna i knäet men det gjorde han inte. Vi brukar vanligtvis lägga Eric vid sju och jag märkte att vid sex så var vi nära kraschningsgränsen och Eric var helt slut. Vi tog på pyjamas, borstade tänder och tittade på Bolibompa som numera är Erics favorit program. När det var slut halv sju blandade jag välling och vi gick upp och satte oss i fåtöljen på Erics rum och han somnade direkt efter vällingen när jag hade lagt ner honom i sängen. Lilla hjärtat, en dag utan att sova middag gick ju bra trots allt. vad stort det kändes, han som alltid har sovit på dagen sen han föddes och plötsligt en dag utan att sova. Vad stor du plötsligt blev.